napiROST® – Vegán rosttabletták és rosttartalmú szeletek | Hivatalos webáruház

Probiotikum vagy prebiotikum?

Probiotikum vagy prebiotikum?

A probiotikum és prebiotikum fogalma gyakran megjelenik az emésztéssel és rostbevitellel kapcsolatos témákban. Ebben a cikkben közérthetően megismerheted a két kifejezés jelentését, és azt, milyen szerepet tölthetnek be a mindennapi étrend részeként.

Tamási Péter Táplálkozási Tanácsadó

Mit nevezünk probiotikumnak?
A probiotikumok olyan élő mikroorganizmusok, amelyek egyes élelmiszerekben vagy étrend-kiegészítőkben találhatók meg. Ideális körülmények között szaporodni képesek, és hozzájárulhatnak a bélflóra természetes változatosságának fenntartásához.
Gyakori probiotikus törzsek:
• Lactobacillus (pl. L. acidophilus)
• Bifidobacterium (pl. B. longum)
• Saccharomyces boulardii (élesztőgomba)

Mit jelent az, hogy prebiotikum?
A prebiotikumok olyan növényi eredetű rostok, amelyeket az emberi szervezet nem emészt meg, de a vastagbélbe kerülve egyes mikroorganizmusok számára fermentálható szénhidrátforrásként szolgálhatnak. Az étrend részeként fogyasztva ezek a rostok segítenek fenntartani a táplálkozási változatosságot.
Példák prebiotikus rostokra:
• Inulin
• Fruktooligoszacharidok (FOS)
• Galaktooligoszacharidok (GOS)
• Akáciarost
• Oldható kukoricarost

A hivatalos táplálkozási ajánlások szerint egy felnőtt napi rostigénye körülbelül 25–35 gramm. Ez az érték sok esetben nem teljesül az átlagos étrendből. Ilyen esetekben a prebiotikus rostokat tartalmazó élelmiszerek vagy étrend-kiegészítők bevitele segíthet a változatos táplálkozás fenntartásában.

A napiROST® termékcsalád olyan formulákat tartalmaz, amelyek oldható és oldhatatlan növényi rostokat egyaránt magukban foglalnak. Egyes termékek prebiotikus rostforrásokat – például inulint vagy almarostot – is tartalmaznak, melyek az étrend részeként hozzájárulhatnak a napi rostbevitelhez.
A napiROST® minden terméke:
✔ VEGÁN
✔ GLUTÉNMENTES
✔ LAKTÓZMENTES
✔ ADALÉKANYAGMENTES
A termékek nem tartalmaznak mesterséges színezéket, ízfokozót vagy hozzáadott cukrot.

Összefoglalás
• A probiotikumok élő mikroorganizmusok, amelyek bizonyos élelmiszerekben vagy étrend-kiegészítőkben találhatók meg.
• A prebiotikumok nem élő összetevők, hanem növényi rostok, amelyek az étrend részeként fermentálható anyagként szolgálhatnak a bélmikrobióta egyes tagjai számára.